tisdag, mars 27, 2007

Pest eller Kolera?

Uttrycket pest eller kolera använder man ofta. Tex att välja att bli av med drogberoende genom att börja dricka alkohol är som att välja mellan pest eller kolera. Och då får man ju just pest eller kolera.

Uttrycket kan vid första anblick kännas lite konstigt. Klart man väljer kolera tänker man. Pest DÖR man ju av! Eller....? Var lite osäker så jag kollade upp:

Pest är en infektion orsakad av bakterien Yersinia pestis.
Bakterien finns normalt hos gnagare, men kan under vissa omständigheter även spridas till människan via loppor. Hos människan kan infektionen leda till olika sjukdomsdiagnoser - lungpest, böldpest och blodpest, beroende på vilka organ som infekteras. Symptomen vid böldpest är hög feber, frossa, huvudvärk, diarréer och smärtsamma bölder orsakade av varhärdar i lymfkörtlar. Lungpest är en lunginflammation och blodpest är en manifestation som drabbar blodbanan. Dessa två senast nämnda former är snabbt dödande.

Pestbakterien är känslig för flera olika antibiotika. Det är viktigt att behandlingen sätts in tidigt i sjukdomsförloppet för att patienten skall kunna överleva. Diagnosen bygger på typisk sjukhistoria, typisk sjukdomsbild kompletterad med framodling av bakterien.

Kolera är en smittsam magtarmsjukdom, som inom få dagar kan ge våldsamma diarréer. Kolera orsakas av bakterien Vibrio cholerae via ett exotoxin. Det farliga med kolera är den mycket stora vätskeförlust, som kan uppstå efter kort tid. Särskilt hos barn i tredje världen är det farligt. Obehandlad kan vätskeförlusten leda till döden inom ett dygn efter sjukdomens utbrott. Å andra sidan är behandlingen enkel - nämligen vätska. Om det är ett allvarligt fall krävs dock sjukhusinläggning, där man med dropp kan ge vätska direkt in i blodomloppet.


Eftersom jag hatar att spy så väljer jag nog i alla fall pest. Den är ju trots allt botbar om man bara får behandling tidigt.

Inga kommentarer: