lördag, september 19, 2009

Äppelchutney

Det ska bli lite äppelchutney också är det tänkt. Detta recept har vi aldrig provat förut så vi får se hur det blir.



1,5 kg äpplen
2 lime
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3dl äppelcidervinäger
8 dl brun farin
1 dl torkade aprikoser skurna i småbitar
3 msk malen ingefära
2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
4 krm chilipulver
2 msk torkad rosépeppar

Skölj, klyfta och kärna ur äpplena.
Borsta lime-frukten i varmt vatten.
Halvera och skiva lime tunt.
Skala och hacka löken, vitlöken. Lägg alltsammans i en gryta och tillsätt vinägern och chilin. Koka upp och sjud utan lock i 15 minuter.

Blanda i brun farin, russin, rosépeppar, ingefära, salt och cayennepeppar.
Låt koka ytterligare i 15 minuter eller tills massan är ”marmeladtjock”. (det där med 15 min undrar jag. Tror vår kokade en timme. Den var fortfarande inte så tjock, men vi hällde den i burkar ändå. Vi får se hur det blir! Återkommer om det när den stått i ett par veckor!)


Häll upp din Chutney på varma och väl rengjorda burkar. Tillslut dem omedelbart med lock och låt den kallna.






Denna Chutney är färdig att äta efter ca 2 veckor. Håller sig i 3-6 månader.



Jag har hämtat dagens recept från Färna Herrgård.

Inga kommentarer: