tisdag, april 10, 2007

Brinnande boll

En ny version av brännboll har skapats. I helgen. I Göteborg. Upphovsmakare: syster, H och jag! Regler:

Man kan vara så få som 3. Och max kanske ungefär 7 (har inte testat den gränsen än)

Man spelar inte i lag utan var och en kämpar på egen hand.

Behövs: 4 konor att springa runt (eller valfria saker i valfri mängd), brännbollsracket, tennisboll. Banan anpassas till hur bra man är på att slå och på att springa. Det får inte bli för lätt att ta sig runt på sitt eget slag och heller inte helt totalt omöjligt.

I fallet 5 spelare:

3 stycken börjar inne och 2 stycken börjar ute. Vi kallar de inne för A, B och C och de ute för Högerute och Vänsterute (sett från den som slår). A börjar slå och springer sen runt de 4 konorna så långt hon hinner. Högerute och Vänsterute ska ta bollen. Vi säger att Högerute får tag på bollen. Då skriker den bränn och håller upp den högt i luften. Om den då lyckas bränna A som springer för glatta livet så får Högerute en poäng. Om Högerute dessutom tar lyra så får den 1 poäng för varje person som blir bränd PLUS 5 poäng! Om A lyckas springa hela vägen runt på sitt eget slag utan att bli bränd så får A 5 poäng. Om A istället lyckas ta sig in på B:s eller C:s slag så får A 2 poäng. Om A inte tagit sig runt när C har slagit så tar A Högerutes plats, Högerute tar Vänsterutesplats och Vänsterute går in och slår. Likadant gäller för alla. Dvs om B inte kommer in på C eller Vänsterutes slag så får han gå ut och ta Högeruteplatsen. Om C inte kommer in på sitt, Vänsterutes eller högerutes slag så får den gå ut och ta högeruteplatsen.

Man har 3 eller 5 slag på sig att lyckas med sitt slag (det beror på hur bra man är på att slå, bestäm er för nåt när ni börjar bara). Om man missar alla sina exempelvis 5 slag (tro mig, det händer) så måste man ta högerutes plats. Den som står på högerutesplats tar vänsterutesplats och vänsterute går in och slår istället.

Om man tar sig runt på sitt eller något av de två slagen efter en så får man vara inne och slå en gång till. Om man tar sig runt en gång till så får man visserligen poängen för att ta sig runt men man får inte vara inne och slå igen. Man måste då gå ut och ta Högerutes plats, Högerute tar Vänsterutes plats och Vänsterute får gå in för att slå/ställa sig i kö för att slå.

Sammanfattning för poäng:
Bränning 1 p
Lyra 5 p
Varvning (komma in på sitt eget slag) 5 p
Att komma in på något av de två slagen efter dig: 2 p

Dessa nya regler gör att man får slå oftare, springa oftare och fånga fler bollar. Högre puls och mycket roligare alltså! Testa! Eller häng på oss i slottskogen!

Inga kommentarer: