tisdag, februari 17, 2009

En liten italiensk bergsby

Det finns många roliga lekar att leka när man är ett gäng. Här är en helt underbar.

För att sätta stämningen för leken:
"Vi befinner oss i en liten italiensk bergsby. Bergen tonar upp sig kring byn och i dalen frodas vinodlingar. Byn är inte så stor, men har det man kan tänkas behöva. Det är vackert och lyckan är stor. Men som i alla italienska byar så finns det såklart en maffia. Maffian agerar på nätterna och ingen går säker. Stora lås skyddar varje hus, men maffian lyckas mörda ändå. Ingen vet vem maffian är så det blir extra knepigt att skydda sig. Och eftersom ingen vet vilka som är maffia så börjar misstänksamheten i byn gro. Alla anklagar alla. Och oskyldiga hängs till höger och vänster i tron att man hittat maffian. Vilka blir tillslut kvar i byn? Byborna eller maffian?"

Själva leken går att leka i några olika varianter. Här är en! (som är kopierad från: roligalekar.se)

Den här leken passar till äldre barn eller vuxna. Leken kan göras svårare genom att öka maffiatalet. Ni måste vara minst 5-10 eller fler personer. En lekledare utses som därefter har i uppgift att dela ut roller till lekdeltagarna genom att viska den till dem. (eller som jag brukar göra, dela ut spelkort där man innan bestämt vilken typ av kort som betyder att man blivit maffia) De olika rollerna är som följer:

* Maffia - ungefär 1/3 av spelarna (eller färre, särskilt i början när man inte är så bra på att lyckas ha ihjäl maffian)
* Läkare - 1 (går att leka utan denne)
* Scheriff - 1 (går även att leka utan denne)
* Vinbönder - resten

Leken börjar med att lekledaren säger:
-Staden somnar. (Och alla stänger ögonen = blundar)
Varje natt består av 3 steg: Lekledaren säger:
-Maffian vaknar!
De som är maffia öppnar då ögonen och enas om ett offer genom att peka. -Maffian somnar.
-Scheriffen vaknar!
Scheriffen öppnar ögonen och pekar på någon som han finner misstänkt och därför vill undersöka om han är maffia. Lekledaren svarar om så är fallet genom att nicka eller skaka på huvudet.
-Scheriffen somnar.
-Läkaren vaknar!
Läkaren öppnar sina ögon och pekar på någon denne vill beskydda. Läkaren får skydda sig själv - men bara en gång under spelets gång.
- Läkaren somnar.
-Staden vaknar!

Alla öppnar sina ögon och lekledaren berättar om det skett ett mord i natt eller inte. (om läkaren lyckats skydda rätt person har ju inget mord skett)

Nu börjar det roliga i leken. Målet är nu att komma på vilka som är maffia och sedan hänga dessa. Bara en kan hängas under varje omgång. Läkaren och scheriffen kan om de vill avslöja att de är läkare och scheriffer och berätta vad de fått reda på eller gjort under natten, men det är upp till dem. (Risken är ju större att de i så fall blir dödade av maffian nästa natt) Maffian ska förstås låtsas om att de är något annat och lyckas övertyga övriga om det. Det kan uppstå ganska livliga diskussioner, så det handlar om att kunna försvara sig!

Slutligen hålls efter varje natt en omröstning om vem som ska dömas och hängas. Det kan till exempel ske genom att någon ropar "ska vi hänga Ulla-britt" och alla majoriteten svarar med en handuppräckning. Annars kan rättegången hållas under mer kontrollerade former, exempelvis genom att lekledaren i tur och ordning går igenom alla spelare och låter staden räcka upp handen och lägga sin röst. När någon har dömts och hängts är den ute ur leken och det kan avslöjas om staden har hängt en skyldig eller oskyldig. Och nästa natt behöver den personen inte blunda, men får heller inte ge sig in i diskussionerna från och med nu. På detta vis fortsätter leken tills maffian är utrotad eller tvärtom, att maffian är i majoritet.


Spänningen ligger delvis i att man inte har någon aning som bonde vad som försiggår på natten. Man börjar verkligen misstänka alla och kan inte lita på nån! Omöjligt att sluta leka! Taktiker börjar skapas och finslipas ju fler gånger man leker! Testa!

2 kommentarer:

Frida sa...

Aha så det är så det skulle vara. Men det var ju i princip så vi gjorde :-) Kul lek!

Flisa sa...

Ja precis. Kände på mig det där hela tiden, att en skulle veta mer än alla andra, men ändå inte våga säga nåt, för då finns det risk för att bli dödad av maffian nästa natt. Nu så. Nu vet vi! Dags att prova den snart igen tycker jag!