söndag, november 08, 2009

Cemetery

Det är intressant tycker jag, att det heter Cemetery på engelska. Och Kyrkogård på svenska. Här finns visserligen också en kyrkogård, eller church yard närmare bestämt, men där finns inte tillstymmelse till gravstenar. De finns på cemeteryt. Utanför byn. På en åker. Man kanske kan översätta det med begravningsplats. Undrar varför det blivit så olika jämfört med hemma? Det finns många frågor, men färre svar. Bara att fortsätta utforska!




4 kommentarer:

ebba n sa...

Kan det vara som det är här i Sverige, fast lite mer lantligt då - att man när det smittade som värst med pest och kolera och annat obehagligt var ett sätt att undvika smitta - att man inte längre fick begrava folk "i städerna". ( I gbg från 1813´). Detta gjorde att man anlade begravningsplatser utanför städerna ("tänk på döden"-kyrkogården vid Fattighusån till exempel. Så småningom östra och västra kyrkogårdarna och kviberg till exempel - numera Billdal och Fridhem.) Luska gärna - jag vill veta! Ta gärna mer bilder också :)

Flisa sa...

Mmm. Intressant. Men varför gjorde man inte så på landet i Sverige? Jag ska fråga idag om jag kommer ihåg. Lukes mamma är kyrkvärd. Hon borde väl veta. Men jag tvivlar. Hon gör det mest för att hon tycker om att sätta in fina blommor i kyrkan. :)

ebba n sa...

På landet? Hmmm... längs bohusläns kust finns det många epedemikyrkogårdar en bit från den vanliga kyrkogården...
På landet... kanske inte spridningen av sjukdomar var lika stor och det var färre som dog i de svåra sjukorna...? Fast min farfar förlorade syskon i spanska sjukan (tror jag att det var) i Munkedal... hmm... undrar hur det ser ut just där... hmm...
Det finns alltid så mycket att gräva ner sig i - jag tycker att det är oerhört jobbigt. (vad roligt det blev nu då)
Hmm... Fråga, fråga, fråga
Men... även i Sverige skiljer vi på Kyrkogård och Kyrkotomt - där kytkotomten är den del av kyrkogården som inte har några gravar.

Flisa sa...

Frågade några igår. Om de visste varför det var skillnad. Det visste de inte. Men de hade också upptäckt att det var skillnad när de var i England. De sa att det till och med var skillnad på Nya Zeeland. Och det är ju intressant. Man kan ju tycka att det borde ha potential att vara mest likt Australien trots allt. Koloni, på andra sidan världen.